KIWA Partner for progress

Besmetting

De Legionellabacterie komt van nature voor in grond en water. Mensen kunnen ziek worden door het inademen van de bacterie.

In water zitten meestal weinig Legionellabacteriën. Maar de bacterie kan zich in water erg snel vermeerderen, vooral als het om stilstaand water van 25 tot 45 graden Celsius gaat. Besmetting vindt plaats door verneveling van dat water. Mensen ademen kleine druppels water (aërosolen) in tijdens, bijvoorbeeld, het douchen of het sproeien van de tuin. Ook fonteinen zijn berucht.

Weetjes:

  • Mensen worden niet ziek door het drinken van water dat met Legionellabacteriën is besmet;
  • iemand met legionellose kan geen anderen besmetten;
  • de term 'veteranenziekte' (of legionairsziekte) is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar woedde in 1976 een epidemie van longontsteking onder veteranen van het Amerikaanse leger. Ruim tweehonderd veteranen werden ernstig ziek en 34 van hen overleefden de lonmgontsteking niet. Na onderzoek werd duidfelijk dat de veteranen tijdens een reunie te Philadelphia in hetzelfde hotel hadden verbleven en dat de longontsteking was veroorzaakt door een - tot dan toe - onbekende bacterie.
  • de bekendste uitbraak van legionellabesmetting in Nederland vond plaats in 1999. Ruim tweehonderd ernstig zieken en 32 dodelijke slachtoffers waren te betreuren nadat vele mensen waren besmet tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel tussen 19 en 18 februari van dat jaar. Uit onderzoek bleek dat een van de tentoongestelde bubbelbaden was gevuld door middel van een brandslang, die daarvoor lange tijd ongebruikt was geweest en waarin zich een agressieve variant van de legionellabacterie had ontwikkeld.
vsk2018

Gratis legionella scan

Vraag hier uw gratis legionella scan aan.

Bel ons : 0228-326019

Kiwa certificaat

Uvidis is KIWA BRL 14010 gecertificeerd. Wilt u het certificaat uitprinten klik dan hier

KIWA Partner for progress